leeg

Met andere ogen kijken naar reizigers, Sinti en Roma

KleinHoudenTeBovenKomen k

Vooral de ondertitel willen we zeer benadrukken, want het afgelopen jaar zijn wij geschrokken van de vernederingen die gezinnen hebben moeten ondergaan.
Een familie, namelijk, bestaande uit meerdere gezinseenheden en met kinderen zijn uit het huis, een afbraakwoning, gezet op 2 september 2020, nota bene in de coronacrisistijd.

De familie kwam niet meer in aanmerking voor herhuisvesting en de leden zijn bijna direct uitgeschreven uit de Basisadministratie personen, BRP, van de gemeente.

In het verleden zijn er vele voorbeelden van reizigers of Roma en Sinti die op drift raakten en zochten naar een nieuwe huisvesting of een standplaats. De gemeentes schrijven de gedupeerden dan niet meteen uit de BRP maar geven hen de gelegenheid een andere bestemming te vinden in een andere gemeente. Dan kan de uitschrijving uit de BRP makkelijk overgaan naar de inschrijving van de BRP in de andere gemeente.
In dit geval is de gemeente niet coulant geweest. Dat betekent dat een zeer kwetsbaar gezin met leden van het gezin met verstandelijke beperkingen geen bescherming meer ondervindt en geen bestaansrecht meer heeft met alle gevolgen van dien.

Nu, na eenentwintig maanden, hebben vier leden van het gezin, waaronder vader met een beperking en moeder en een zoon van 25 met een beperking en een schoolgaande zoon van 16, nog steeds geen onderdak, geen bijstandsuitkering en geen kinderbijslag en andere voorzieningen. Het PWN doet aan fondswerving om het gezin financieel bij te staan. Het is een tragisch verhaal geworden. We doen daarom een beroep op de lezers om met ander ogen naar hen te kijken.

Een uitgave van Stichting Media PWN Emmaplein 19 C - 5211 VZ ‘s-Hertogenbosch
2021 - 44 pagina’s - € 5,00 per ex.
ISBN 978-90-83211800