leeg

Voor een bedevaart moet je naar oorden als Lourdes of Santiago de Compostella. Toch? Niet per se. Elk jaar komen Sinti vanuit binnen- en buitenland naar... Roermond. Waarom juist daar?

Op pelgrimstocht naar Roermond? Waarom zou je dat doen? De Sinti doen het al tientallen jaren. Zo ziet dat eruit.

1. Al sinds 1982

De Sinti gaan sinds 1982 op pelgrimage naar Roermond, maar ook daarvoor bezochten zij een plaatselijke kapel al voor het water uit Maria’s gewijde bron.

1 al sinds 1982

 

2. Genezende krachten in het water

Waar nu de Kapel in ’t Zand staat, zou een herder ooit een Mariabeeld in een put hebben gevonden. Aan het water hier worden daarom beschermende en genezende krachten toegedicht.

2 Genezende krachten

 

3. Sinti zegenen hun woonwagens

Sinti zijn van oorsprong een rondreizend volk. Zeker, tegenwoordig wonen ze vaak (noodgedwongen) op een vaste stek. Maar tijdens de bedevaart zijn ze weer even reizigers. Vaste prik daarbij is het zegenen van de woonwagens.

3 Sinti zegenen hun woonwagens

 

4. Plechtige stoet

Hoogtepunt in de bedevaartsweek is de processie, met Mariabeeld, naar de kapel.

4 Plechtige stoet

 

5. Tijd voor muziek in een weiland

De Sinti kamperen een week lang in een weiland langs de A73. Naast het officiële programma, met zegeningen en een processie, blijft genoeg tijd over voor muziek. En daarbij is de viool onmisbaar.

5 Tijd voor muziek

 

6. Opendeurbeleid

Hoewel het een bedevaartsweek door en voor Sinti is, zijn ook andere mensen welkom om een kijkje te nemen bij de diensten en feesten. Als het je lukt om een plekje in de tent te veroveren tenminste.

6 Opendeurbeleid

 

Artikel: Quest (03-11-2021 door Berry Overvelde, foto's van Marijke Stroucken, marijkestroucken.nl)