leeg

De jaarlijkse Sintibedevaart naar Roermond gaat niet door op de geplande datum van 29 juli tot 2 augustus 2021. Vanwege de recente corona persconferentie en de nieuwe maatregelen die genomen zijn heeft de commissie van de Sintibedevaart Roermond besloten de Sintibedevaart niet door te laten gaan. Er is nog gedacht om de datum te verplaatsen, maar vanwege de onzekere ontwikkelingen is het beter de bedevaart af te zeggen en dit jaar over te slaan. Den Bosch 14 juli 2021

Hannes Weiss de ongeëvenaarde bedevaartleider

De Sinti bedevaart is voor de eerste keer gehouden in 1982. Sinto Hannes Weiss was samen met Sinto Dirk Wagner en pater Jan van der Zandt m.s.c. de initiatiefnemer. Hannes Weiss (1928-2011) was vanaf de zestig in de vorige eeuw van grote betekenis, speciaal voor de Sintibevolking, als aanvoerder van vooral de zigeunerbedevaarten in het buitenland. Overal waar hij kwam nam hij een leidende positie is. Pas in 1982 lukte het hem om een eigen Sintibedevaart in Nederland te organiseren naar de kapel in ’t Zand te Roermond. Naar Maria, Onze-Lieve-Vrouw, de moeder van Jezus, de vrouw die voor Hannes Weiss zijn hele leven lang zijn tweede moeder was.

BezielddoorMariaDoor zijn toedoen kon deze bedevaart voor de Sinti, Roma en woonwagenbewoners, samen met de burgers van Roermond en verre omstreken jaarlijks plaatsvinden. Bijna dertig jaar lang, tot aan zijn overlijden op 83-jarige leeftijd, bleef Hannes Weiss de enige en ongeëvenaarde bedevaartleider, gekend door paus en koningin, burgemeesters en bisschoppen, maar vooral gerespecteerd en bewonderd door zijn eigen mensen. Hannes kent goede opvolgers als bedevaartleiders uit de jongere generatie die van kleins af aan met Hannes zijn meegetrokken.

Meer lezen:
Brochure "Bezield door Maria"
Hannes Weiss, Sinto en bedevaartleider
Uitgave juli 2013 Stichting Media PWN, Emmaplein 19 C, 5211 VZ ’s-Hertogenbosch
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.